18.03.2014 tarih ve 64597866-125[13-2016]-22 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Grup şirketlerinin fonlarını grup üyelerine borç vermesi durumlarında ilgili Katma Değer Vergisi ve Kurumlar Vergisi mevzuatı çerçevesinde nasıl değerlendirilmedir?
Cevap: Durum Kurumlar Vergisi yönünden değerlendirildiğinde iki açıdan incelenmelidir.
1-Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı açısından bakıldığında ilk dikkat edilecek husus işlemin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olup olmadığıdır. Emsallere uygunluk ilkesi ihlal edilmediğinde vergi mevzuatı hükümlerine göre eleştirilecek bir husus olmayacaktır.
2- Örtülü sermaye açısından değerlendirildiğinde, bankadan temin ettiği kredinin bir kısmını veya tamamını grup şirketlere veya ortaklara şartlarda değişiklik yapmadan aynı şartlarla kullandırması durumunda, söz konusu krediler örtülü sermaye tutarının tespitinde borç olarak dikkate alınmayacaktır.
Katma Değer Vergisi yönünden incelendiğinde grup şirketleri veya ortakları arasındaki borç verme işlemleri, KDV Kanununa göre finansman hizmeti olarak değerlendirilmekte ve borç verme işlemini esas iştigal konusu olarak yapmayan şirketlerin yaptığı bu işlemler nedeniyle hesaplanacak faiz tutarları KDV’ye tabi bulunmaktadır. Söz konusu işleme ilişkin olarak komisyon ve benzer adlar altında herhangi bir bedel alınması durumunda bu tutarlar üzerinden KDV hesaplanacaktır.
Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler ile transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilmediğinden, durum bu kapsama girerse bu giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin de indirim konusu yapılması mümkün bulunmayacaktır. Ancak, durumun örtülü sermaye olarak değerlendirilmemesi durumunda, buna ilişkin KDV’nin indirim konusu yapılacağı tabiidir.
28.11.2011 tarih ve 64597866-KDV-1/1-155 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Grup şirketi tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınması halinde elde edilen faiz gelirinin KDV’ye tabi olup olmayacağı nasıl değerlendirilmelidir?
Cevap: Grup şirketi arasında gerçekleşen borçlanma işlemi Örtülü Sermaye ve Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı hükümleri kapsamında değerlendirilirse söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılamayacak, bu tutarlar kurumlar vergisi matrahının tespitinde işin mahiyetine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınabilecektir.
05.12.2011tarih ve 64597866-KDV-1-157 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Örtülü sermaye sayılan borçlanmalar üzerinden hesaplanan faizlerin katma değer vergisi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?
Cevap: Ana ortak veya ilişkili firmalar arasındaki borç verme işlemleri, finansman hizmeti olarak değerlendirilmekte ve bu işlemler nedeniyle hesaplanacak faiz tutarları KDV ye tabi bulunmaktadır. Kurumlarla ilişkili kişiler arasında gerçekleşen ticari faaliyetlerin sonradan örtülü sermaye olarak değerlendirilerek dağıtılmış kar payı sayılması, KDV açısından işlemin finansman temin hizmeti olmasını etkilememektedir. Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilmediğinden bu giderler dolayısıyla ödenen KDV’de, indirim konusu yapılamayacak ve iade/mahsup yoluyla alınması mümkün bulunmayacaktır.
24.05.2013 tarih ve 64597866-125[13-2016]-78 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Bankadan kullanılan kredinin grubun diğer şirketine faiz oranları aynı vadesi değiştirilmek suretiyle aktarılması durumunda konu transfer fiyatlandırılması ve KDV açısından nasıl değerlendirilmelidir?
Cevap: Grup şirketlerinizden birisinin bankadan temin ettiği krediyi aynı şartlarla grubun diğer şirketine anapara, faiz ve masraflarıyla birlikte aynen aktarması işleminde aynen aktarılan bu bedeller için KDV hesaplanmayacaktır. Ancak, aktarılan kredi tutarına ilaveten herhangi bir bedel alınması halinde ise bu bedel, krediyi kullandıran şirketin sunduğu hizmetin karşılığını teşkil edeceğinden, genel oranda katma değer vergisine tabi tutulacaktır. KDV’ye tabi olmadığından söz konusu kredi ve giderlerin yansıtma faturası ile kredinin aktarıldığı diğer şirkete yansıtılması halinde faturada katma değer vergisinin hesaplanmaması ancak, kredi kullandıran şirket tarafından, aktarılan kredi tutarına ilaveten herhangi bir bedel alınması halinde düzenlenen faturada ilave tutar için katma değer vergisi hesaplanması gerekmektedir.
09.08.2021 ve 21152195-130[99-2019.2309]-247883 sayı ile İzmir Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Grup şirketinden temin edilen kredinin erken kapatılması durumunda konu transfer fiyatlandırılması ve KDV açısından nasıl değerlendirilmelidir?
Cevap: topluluk şirketi tarafından bankadan temin edilerek Şirkete kullandırılan kredi “aynı şartlarda krediyi kullandırma/kullanma şartı” ihlal edilmemesi gerekmektedir. Söz konusu kredinin erken kapatılması aynı şartlar kuralını ihlal edilmiş olacağından, bu durumda topluluk şirketi ile gerçekleştirilen kredi devri işleminin topluluk şirketi tarafından sağlanan finansman hizmeti kapsamında KDV’ye tabi tutulması gerekecektir.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı 24.05.2013 tarih ve 64597866-125[13-2016]-78 sayılı özelge ile bildirdiği görüşte vade değişiminin aynı şartlar kuralını ihlali niteliğinde görmediğini hatırlatıldığımızda 09.08.2021 İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının görüşünün esas alınması daha isabetli olacaktır.
14.02.2017 tarih ve 64597866-125.12-2613 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Yurt dışındaki şirket ortağı firmaya yapılan kredi faiz ödemeleri üzerinden yapılacak tevkifat oranı ve örtülü sermaye hesabında dikkate alınması gereken dönem başı özsermaye tutarı nasıl belirlenmelidir?
Cevap: Şirketin ortağı olan İngiliz Virgin Adaları mukimi şirketinden kullanacağı kredi için ödeyeceği faiz tutarları üzerinden sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden dar mükellefiyet esasına göre vergilendirilecek olup %10 (Kurumlar Vergisi 30/1-ç %15) vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Söz konusu borçların kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı örtülü sermaye sayılacaktır. Uygulanması gereken faiz oranın emsallere uygun olması gerekmektedir. Söz konusu faiz oranının tespitinde 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğde ayrıntılı olarak açıklanan yöntemlerden işlemin mahiyetine en uygun olanı kullanılmalıdır.
Şirketin ortağı olan İngiliz Virgin Adaları mukim … şirketinden kullanacağı kredi nedeniyle örtülü sermaye ve/veya örtülü kazanç dağıtımı şartlarının gerçekleşmesi durumunda, örtülü sermaye kapsamına giren borç tutarları üzerinden yabancı şirket ortağına ödenen faiz tutarları ile örtülü olarak dağıtılan kazanç tutarının şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı sayılması ve net kâr payı tutarı olarak dikkate alınacak bu tutarın brüte tamamlanarak %15 kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir. Kâr payı dağıtımı sayılan tutarlar üzerinden yapılacak vergi kesintisinden, daha önce bu tutarlara ilişkin olarak yabancı ortağa ödenen faiz tutarlarından Kanunun 30/1-ç maddesi uyarınca yapılan vergi kesintileri mahsup edilebilecektir.
Diğer taraftan, örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler ile transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançların Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Ayrıca, örtülü sermaye tutarının tayininde, şirketin hesap dönemi başındaki bilançosunda yer alan öz sermayesinin esas alınması gerekmektedir.
15.12.2020 tarih ve 62030549-125[12-2020/498]-E.933530 sayı ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına
Soru: Örtülü sermaye üzerinden ödenen faiz ve kur farklarının beyanı ve düzeltme işlemleri nasıl olmalıdır?
Cevap: İlişkili şirketlere ve iştiraklere verilen döviz cinsin borçların genel hükümler çerçevesinde değerlemeye tabi tutulması gerekmektedir. Faiz gelirlerinden örtülü sermayeye isabet eden kısımlar kâr payı geliri olarak dikkate alınacak ve şartların varlığı halinde iştirak kazançları istisnası olarak vergiden istisna edilecek olup kur farkı gelir veya giderlerinden örtülü sermayeye isabet eden herhangi bir tutar var ise bu gelir veya giderler vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır.
Kullanılan borçların örtülü sermaye kapsamında olduğunun geçici vergi dönemi/hesap dönemi kapandıktan sonra tespit edilmesi halinde, dönem kazancının tespitinde dikkate alınan lehe ve aleyhe oluşan kur farkları için borç veren tarafından düzeltme yapabilmesi için,borç alan nezdinde yapılan düzeltme neticesinde bir tarhiyatın olması ve bu tarhiyata konu verginin de kesinleşmesi gerekmekte olup düzeltmede dikkate alınacak tutar ise kesinleşen ve ödenen tutar olacaktır.
Ancak, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği geçici vergi döneminde örtülü sermaye hükümleri dikkate alınarak hesaben düzeltme yapılabilmesi için verginin kesinleşmesi ve ödenmesi şartları aranmayacaktır.
18/04/2014 tarih ve 38418978-125[13-13/1]-434 sayı ile Ankara Vergi Dairesi Başkanlığına;
Soru: Şirketin yurt dışında mukim ilişkili firmaya sermayeye ilave edilmesi amacıyla gönderilen ancak, ilgili ülkenin prosedürleri gereği henüz sermayeye ilave edilemeyen tutarlar üzerinden faiz hesaplanmalı mıdır?
Cevap: Şirket ile ilişkili kişi konumundaki yurt dışında bulunan iştiraki arasında imzalanan finansal yardım sözleşmesi çerçevesinde, iştirake gönderilen tutarlar üzerinden emsallere uygun bir faiz hesaplanması gerekmektedir. Söz konusu faiz oranının tespitinde Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğde ayrıntılı olarak açıklanan yöntemlerden işlemin mahiyetine en uygun olan kullanılmalıdır.