ÖZELGE 2023-04 İndirimli Kurumlar Vergisi Konusunda Bazı Özelge Özetleri

04.01.2023 tarih ve : E-71387770-125-778 sayı ile Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Sahip olduğu yatırım teşvik belgesi kapsamında tamamlama vizesi yapılan, işletme dönemine geçmiş olan firma, tamamlama vizesinden sonraki yıllar için (2023 ve sonraki yıllar) 15 puanlık ek yatırıma katkı oranından ve % 100 oranında kurumlar vergisi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağını, endeksleme uygulamasının nasıl olacağını ve bahse konu arttırılan yatırıma katkı oranı ve vergi indiriminden tevsi ve modernizasyon yatırımları için kullanılabilirliğini  sormuştur.

Cevap: İmalat sanayine yönelik tamamlama vizesi yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranına 15 puan ilave etmek ve vergi indirimini yüzde yüz olarak uygulamak suretiyle yatırıma katkı tutarının tamamına ulaşıncaya kadar yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren bu yatırımdan elde edilen kazançlarınıza indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir. Tamamlama vizesi tamamlandıktan sonra işletme dönemi içerisinde sadece bu yatırımdan elde edilen kazançlara artırılmış yatırıma katkı oranı ve yüzde yüz indirilmiş vergi oranı uygulanmaya devam edilebilir.

Yatırım döneminde diğer faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazancınızın bulunması halinde söz konusu kazançlarınıza da yatırım dönemiyle sınırlı olmak üzere yatırıma katkı tutarının %100’üne ulaşıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında belirlenen orana göre hesaplanan toplam yatırıma katkı tutarının yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar yararlanılamayan kısmının yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında imalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırımların türüne ilişkin herhangi bir ayrım yapılmamış olduğundan artırılmış yatırıma katkı oranı ve vergi indirim oranından tevsi ve modernizasyon yatırım türleri için yararlanılmasına engel bulunmamaktadır.

23.11.2010 tarih ve 64597866-KVK-32/A-51 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Tamamlama vizesinden önce üretime başlanması halinde indirimli kurumlar vergisinden yararlanmaya ne zaman başlanacağı sorulmuştur.

Cevap: Yapılan yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılması durumunda fiili işletilme başladığı hesap döneminden itibaren indirimli kurumlar vergisinden yararlanabilecektir. Yapılan tevsi yatırım kapsamında kısmen faaliyete geçirilen kısımlardan elde edilen kazançlar nedeniyle, yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir.

Yatırımların öngörülen süre içinde tamamlanamaması veya asgarî yatırım tutarlarına uyulmaması hâlinde, teşvik belgelerinin iptal edilerek veya kısmî olarak müeyyide uygulanarak, sağlanmış olan destek unsurlarının ilgili mevzuat çerçevesinde yatırımcılardan geri alınacağı bildirilmiştir.

22.12.2011 tarih ve 64597866-KVK-32/A-172 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: İndirimli kurumlar vergisi teşvikinden yararlanmaya başlamak için yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçmiş olmasının yeterli olup olmadığı, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın tevsi-nakil niteliğinde olmasına rağmen ilave kapasitenin %100’ü geçmesi nedeniyle komple yeni yatırım olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, bu yatırımdan elde edilecek kazancın yapılan tevsi yatırım tutarının sabit kıymetler tutarına oranlanması usulüyle hesaplanıp hesaplanamayacağı, söz konusu hesaplama yapılırken sabit kıymetler tutarından birikmiş amortismanların düşülüp düşülemeyeceği ve amortisman mevzuuna girmeyen boş arsa ve arazilerin toplam sabit kıymet tutarının kapsamı dışında bırakılıp bırakılmayacağı sorulmuştur.

Cevap:  Yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan geçici vergi döneminin son gününden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacaktır.

Bir yatırımın tevsi yatırım olarak değerlendirilmesi yatırım teşvik belgesinde yatırım cinsinin tevsi yatırım olarak belirtilmesine bağlıdır. İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın işletme bütünlüğü içinde ayrı hesaplarda takip edilmesi esas olan yöntemdir. Bu yöntemin hiçbir koşulda uygulanamaması durumunda alternatif olarak kazanç oranlama yöntemi ile tespit edilecektir. Dolayısıyla indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacak kazancın oranlama yapılmak suretiyle belirlenmesi seçimlik bir hak değildir.

İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın ayrı bir şekilde belirlenme imkanı olmadığında, yatırım tutarının dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil)  oranlanması suretiyle belirlenecektir. Oranlamada sabit kıymetler tutarından birikmiş amortismanlar düşülmeden önceki brüt tutarları ile dikkate alınacaktır. Amortisman mevzuuna girmeyen boş arsa ve araziler toplam sabit kıymet tutarının kapsamı dışında bırakılmalıdır.

10.05.2012 tarih ve 64597866-125[32/A-2016]-114sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Kısmen veya tamamen işletilmesine başlanan modernizasyon yatırımının toplam tutarının sabit kıymet toplamına oranlanmasıyla belirlenecek oranın, kurumlar vergisi matrahına uygulanmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespit edilip edilemeyeceği, Sabit kıymetlerin bu oranlamada yeniden değerlenmiş değerleriyle dikkate alınıp alınmayacağı sorulmuştur.

Cevap: İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın, işletme bütünlüğü içinde ayrı hesaplarda belirlenmesine imkan bulunmayan hallerde kazanç oranlama yapılmak suretiyle tespit edilecektir. Beyannamede indirimli kurumlar vergisi; oranlama suretiyle tespit edilen kazanç tutarını aşmamak şartıyla ticari bilanço kâr veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderler eklendikten tüm indirim, istisna ve geçmiş yıl zararları düşüldükten sonra kalan safi kazanca uygulanabilecektir. Sabit kıymetlerde enflasyon düzeltmesi yapılabilmesi için gerekli şartların varlığı aranır. Enflasyon düzetmesi yapılması için gerekli şartlar yoksa başkaca bir değerleme yapmak mümkün değildir.

29.12.2014 tarih ve 64597866-125[32/A-2016]-114sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Modernizasyon tipi yatırımlarda İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın ayrı bir şekilde belirlenme imkânı olmadığında, yapılan harcamaların sabit kıymet tutarına oranlanması yöntemi kullanırken hangi tarihteki sabit kıymet tutarı esas alınmalıdır?

Cevap: Sabit kıymet tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespit edileceği geçici vergilendirme dönemleri için, ilgili geçici vergi döneminin son günü; hesap dönemleri için ise ilgili hesap döneminin son günü itibariyle tespit edilecek ve indirimli oran uygulanacak kazancın bulunmasında dikkate alınacaktır.

29.12.2014 tarih ve 64597866-125[32/A-2016]-170 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan harcamalara ilişkin indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanmak üzere YMM Raporu ibraz edilip edilmeyeceği sorulmuştur.

Cevap: İndirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanmak için yatırımın Teşvik Belgesi kapsamında olması yeterlidir. Ayrıca yeminli mali müşavir raporu ibraz mecburiyeti bulunmamaktadır.

13.01.2015 tarih ve    64597866-125[32/A-2016]-3 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Şirket adına biri tevsi diğeri yeni yatırım kapsamında düzenlenen iki ayrı Yatırım Teşvik Belgesinin bulunduğu yapılan harcamalar nedeniyle yatırım dönemindeki diğer kazançlara uygulanacak indirimli kurumlar vergisi ile ilgili olarak;

-Tevsi yatırımınız için yaptığınız harcamalar dolayısıyla yatırım dönemindeki diğer kazançlarınıza uygulanacak indirimli kurumlar vergisinin hesabında işletme döneminde olduğu gibi orantı mı yapılacağı, yoksa orantı yapılmaksızın diğer kazançlara doğrudan indirimli oran mı uygulanacağı,

-Komple yeni yatırımlarınızda da aynı şekilde bir orantı hesabına gidilip gidilmeyeceği, sorulmuştur.

Cevap: İndirimli kurumlar vergisi uygulamaya başlama şartlarında yatırımın cinsi dikkate alınmamıştır. Dolayısıyla, teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden (geçici vergi dönemleri dahil) itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulabilecektir. Yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan henüz kazanç elde edilmemiş olsa dahi “yatırım döneminde” belirli oranlarda diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkündür.

Yatırım dönemi” fiilen yatırıma başlandığı tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin başından, tamamlama vizesi için müracaat tarihini içeren geçici vergilendirme döneminin son gününe kadar olan süredir. Yapılan yatırım fiilen daha erken tamamlanması durumunda fiilen tamamlanma tarihini içeren geçici vergi dönemi son günü esas alınır.

Şirket adına düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında yatırımlar devam ederken, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben,

1) Gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak ve

2) Toplam yatırıma katkı tutarının yatırım türleri ve bölgeler itibarıyla fıkrada belirlenmiş olan oranlardaki kısmını geçmemek üzere   (Toplam yatırıma katkı tutarı = Öngörülen yatırım tutarı x Yatırıma Katkı Oranı)

Yatırım döneminde şirketinizin diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

30.04.2015 tarih ve    64597866-125[32/A-2016]-11652 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Yapılan yatırım harcaması ile ilgili indirimli kurumlar vergisi hesaplaması yapılırken fiilen yapılan yatırım harcaması tutarının mı, yoksa yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım harcaması tutarının mı dikkate alınacağı, indirimli kurumlar vergisi hesaplamasının doğrudan diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara mı yoksa sabit kıymet/yatırım harcaması orantılaması yöntemi ile elde edilecek ticari kazanca mı uygulanacağı sorulmuştur.

Cevap: Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlar devam ederken, teşvik belgesinde yer alan toplam yatırım tutarı ile yatırıma katkı oranının çarpılması suretiyle bulunacak toplam yatırıma katkı tutarının yarısını (bu  oran bölge durumuna göre değişikli gösterebilir) geçmemek ve fiilen gerçekleştirilen yatırım harcamasını aşmamak üzere, yatırım döneminde şirketinizin diğer faaliyetlerinden elde edilen kazancına indirimli kurumlar vergisi uygulanacaktır. Diğer bir deyişle yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanması suretiyle tahsilinden vazgeçilecek vergi tutarının üst sınırını, toplam yatırıma katkı tutarının yarısı (bu oran bölge durumuna göre değişikli gösterebilir)  ile fiilen gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarından düşük olanı oluşturmaktadır.

Teşvik belgesi kapsamında fiilen yapılan yatırım harcaması tutarının, yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım harcaması tutarını aşması durumunda indirimli kurumlar vergisi matrahının tayininde, yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarınız için yatırıma katkı tutarının %50 sini (bu oran bölge durumuna göre değişikli gösterebilir) aşmamak üzere, yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım harcaması tutarı dikkate alınacaktır.

Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulaması yatırım dönemi ile sınırlı olarak uygulandığından bu dönemin sona ermesinden sonra söz konusu kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulaması mümkün bulunmamaktadır.

 

18.09.2015 tarih ve    64597866-125[32/A-2016]-20870 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırım sonucu üretilen elektriğin satışa konu edilmeyip, üretimde kullanılması halinde indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespiti nasıl yapılmalıdır?

Cevap: Teşvik belgesi kapsamındaki söz konusu yatırım neticesinde üretilen ve kullanılan elektrik enerjisinin dışarıdan satın alınması halinde doğrudan elektrik enerjisi için (KDV, TRT Payı, BTV ve Enerji Fonu gibi elektrik tüketimine bağlı unsurlar hariç) ödenecek bedel  ile bu elektrik enerjisinin şirket tarafından üretilmesi nedeniyle katlanılan maliyetler arasındaki farkın indirimli kurumlar vergisine tabi tutulacak kazanç olarak dikkate alınmalıdır.

 

21.12.2015 tarih ve    64597866-125[32/A-2016]-26156 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Komple yeni yatırımda üretilen ürünün kendi faaliyetlerinde kullanılması sonucu kazanç elde edilmemesi durumunda indirimli kurumlar vergisi uygulaması nasıl olmadır?

Cevap: Teşvik belgesi kapsamındaki söz konusu yatırımınız neticesinde üretilen ve faaliyetlerinizde kullanılan alçı taşının dışarıdan satın alınması halinde doğrudan alçı taşı için  ödenecek bedel (KDV hariç) ile bu alçı taşınının şirketiniz tarafından üretilmesi nedeniyle katlandığınız maliyetler arasındaki farkın indirimli kurumlar vergisine tabi tutulacak kazanç olarak dikkate alınmalıdır.

 

31.12.2015 tarih ve 64597866-125[32/A-2016]-26990 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Modernizasyon tipi yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespiti nasıl yapılmalıdır?

Cevap:  Modernizasyon yatırımlarının da tevsi yatırımlara benzer özellikler taşıdığı için, tevsi yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespitine ilişkin belirlenen hesaplama yöntemi uygulanacaktır.

 

19.07.2019 tarih ve    64597866-125[32/A]-14080 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: Makine ve teçhizat için ödenen avansların ilgili dönemde yatırım harcaması olarak indirimli kurumlar vergisinden yararlanıp yararlanmayacağı sorulmuştur.

Cevap: Şirket tarafından yatırım teşvik belgesine istinaden 2018 yılında yurt dışından temin edilecek makine ve teçhizatlar için 2017 yılında akreditif açılarak yapılan avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisi uygulaması açısından yatırım harcaması olarak dikkate alınamaz. Bu harcamaların söz konusu makine ve teçhizatın şirkete teslim edildiği dönemde gerçekleştirilen yatırım harcaması olarak değerlendirilmesi ve indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınması gerekmektedir.

 

10.04.2023 tarih ve    E-68509125-125[2023/8]-7831 sayı ile Bolu Valiliği Defrterdarlık Genel Müdürlüğü’ ne

Soru: Firma yatırım teşvik belgesi kapsamında hak kazandığı yatırıma katkı tutarlarının bir kısmını kullanmış olup yatırım dönemi bitmiş işletme dönemine geçmiştir. Bu sırada ikinci bir yatırım teşvik belgesi edinmiş olup bu teşvik belgesi kapsamında hak kazandığı yatırıma katkı tutarlarını kullanmaya başlamıştır. (ilk teşvik belgesi kapsamında yatırıma katkı tutarlarının tamamı kullanılmadan) İlk teşvik belgesi kapsamında hak kazandığı yatırıma katkı tutarından kalan kısmını yeniden değerleme yapılarak, sonraki dönemler için verilecek kurumlar vergisi beyannamelerinde indirimli kurumlar vergisi uygulamak suretiyle kullanıp kullanamayacağını sormuştur.

Cevap: Tamamlanmış yatırımlarla ilgili olarak önceki dönemlerden kalan yararlanamadığınız yatırıma katkı tutarının tamamı kullanılmadan bu yatırımdan elde edilen kazançlara diğer yatırım teşvik belgesi kapsamında hak edilen yatırım katkı tutarları dikkate alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulanamaz.

İşletme döneminde yararlanılması mümkün olduğu halde yararlanmadığı ilk teşvik belgesine konu yatırıma katkı tutarlarının, endekslenmek suretiyle sonraki dönemlerde kullanılması mümümkün değildir. Ancak düzeltme zamanaşımı şartları dikkate alınarak ilgili dönemler için düzeltme beyannamesi vermek suretiyle yapılan işlemler düzeltilebilir.

15.06.2020 tarih ve    64597866-125[32/A]-14080 sayı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ na

Soru: … A.Ş. adına düzenlenmiş olan ve 22.05.2015 tarihinde tamamlama vizesi yapılan yatırım teşvik belgesinin, şirket tarafından devralınması durumunda 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 8 inci maddesinde yer alan düzenlemeden yararlanılıp yararlanılamayacağı sorulmuştur.

Cevap: İndirimli vergi oranından devir tarihine kadar devreden, devir tarihinden sonra ise devralan, aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla yararlanabilecektir. Devralınan yatırıma ilişkin yatırıma katkı tutarının devreden tarafından kullanılmamış kısmı için yatırımdan elde edilen kazanca indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanmak suretiyle faydalanmak mümkündür. Yatırıma katkı tutarının hesabında, söz konusu yatırımın devralınması için yapılan harcama tutarının değil, yatırımı gerçekleştiren şirket tarafından teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırım harcamalarının dikkate alınması gerekmektedir.

2012/3305 sayılı Kararın geçici 8 inci maddesinde yer alan artırımlı yatırıma katkı tutarı ve indirimli kurumlar vergisi oranı, 1/1/2017 ile 31/12/2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için uygulanabileceğinden, 22.05.2015 tarihinde tamamlama vizesi yapılarak tamamlanan yatırım teşvik belgesine konu yatırımlar dolayısıyla geçici 8 inci maddenin uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesinin 1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında uygulanması

Share: