Sirkülerde yer alan, dikkat çekici bazı açıklamaların özeti;
- ROFM Hesaplaması ve Ticari Kredi Faiz Oranları: Bilanço düzeltmelerinde kullanılan ortalama ticari kredi faiz oranlarının belirli dönemlere göre kullanılması gerektiği ve ROFM hesaplamalarında kullanılacak faiz oranlarının belirlenmesine dair açıklamalar yapılmıştır.
- Maddi Olmayan Duran Varlıklarda ROFM Ayrıştırması: Finansal kiralama kaynaklı haklar da dahil olmak üzere, maddi olmayan duran varlıklar için ROFM ayrıştırması yapılmayacağı belirtilmiştir.
- Sermaye Düzeltmeleri: Sermaye artışları ve azaltımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar ile sermaye tamamlama fonunun durumu açıklanmıştır.
- Stokların Düzeltimi: Stokların düzeltilmesine ilişkin gerçek ve toplulaştırılmış yöntemlerin kullanımı, tercihlerin değiştirilme süreçleri ve bu süreçlerin vergiye etkileri açıklanmıştır.
- Avansların ve İştiraklerin Düzeltimi: Alınan ve verilen avansların, düzeltilme tarihindeki döviz kuru ile düzeltilmesi gerektiği ve yabancı para cinsinden olan iştiraklerin de düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir.
- Amortismana Tabi Olmayan Kıymetlerin Satışında Zarar Uygulaması: Amortismana tabi olmayan kıymetlerin düzeltilmiş değerinin altında satılması durumunda, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınmayacak zarar tutarının hesaplanması açıklanmıştır.
- Geçici 33. Maddenin Kapsamındaki Kurumların Enflasyon Düzeltmesi: Belirli kurumların enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarının vergiye etkisi ve bu kurumların muhasebe tekniklerine dair açıklamalar yapılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, bahsi geçen mükelleflerin, enflasyon düzeltmesi detaylarını özetleyen tabloyu beyannamelerine eklemeleri halinde, bilanço ibrazının aranmayacağını belirtmiştir.