“Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ile bankalarca beş milyon Türk Lirası üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerinden “hesap durumu belgesi” alınması zorunlu hale gelmiştir.
Hesap durumu belgesi olarak kabul edilecek belgelerin hazırlanmasında finansal tabloların belirli standartlara uygun olarak düzenlenmesi ve denetlenmiş olması gerekiyor.
Hesap durumu belgesi olarak kabul edilecek belgeler:
- Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartlarına uygun şekilde hazırlanmış ve bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolar.
- 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda yer alan usul ve esaslar uyarınca denetlenmiş finansal tablolar.
- Yurtdışında yerleşik kişiler için ilgili ülkelerin mevzuatına göre düzenlenmiş ve denetlenmiş finansal tablolar.
Bu belgeleri düzenlenmeyenler için, bunların malî gücünün analizine imkan sağlayacak ve faaliyetlerinin niteliğine uygun olarak düzenlenecek belgeler hesap durumu belgesi olarak alınacaktır.
Verilen krediler beş milyon Türk Lirası tutarın üzerinde kaldığı sürece bunlara ilişkin hesap durumu belgelerinin her yıl hesap dönemini izleyen dokuz ay içerisinde alınmasına devam edilecektir (Tüketici kredileri hariçtir).
Yönetmelik, belirli işlemler veya durumlar için hesap durumu belgesi alma zorunluluğunu kısıtlayabilmektedir. Örneğin, belirli piyasa işlemleri veya belli bankacılık işlemleri için bu belge talep edilmeyebilmektedir.