2023/15 Kayıt Ve Beyan Dışı Bırakılan Hâsılat Ortaklara Kâr Payı Olarak Dağıtılmıştır Aksini İspat Külfeti Hayatın Olağan Akışına Aykırı Olan Bu Durumu İddia Eden Davacıya Aittir

Maddi Olay: Davacı adına, kayıt ve beyan dışı bıraktığı hâsılatını ortaklara kâr payı olarak dağıttığı yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak re’sen tarh edilen gelir (stopaj) vergisi ile verginin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti:

Davacının ilişkili kişilere finansman hizmeti sağladığı kabul edilerek örtülü kazanç tutarı bulunmuştur. Şirketin, bir kısım kazancını kayıt ve beyan dışı bıraktığı tespit edilmiştir. Bu kazanç üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinin tenzili neticesinde bulunan tutar üzerinden şirketin gelir (stopaj) vergisi matrah farkı olarak resen takdir edilmiştir. Anılan matrah farkı üzerinden de 193 sayılı Kanun’un 94. maddesinin birinci fıkrasının uyarınca gelir stopaj vergisinin şirket adına resen tarh edilmesi ve bir kat vergi ziyaı cezası kesilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. Mahkeme uyuşmazlık konusu vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj) vergisinde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 09/10/2019 tarih ve E:2016/17147, K:2019/4503 sayılı kararı:  

Kayıt dışı bırakılan hasılat bulunduğunun tespiti ile matrah farkı belirlense dahi davacının beyan dışı bırakıldığı ileri sürülen kârını ortaklarına dağıttığı hususunda inceleme elemanı ya da idarece yapılmış somut bir tespit bulunup bulunmadığı araştırılarak ulaşılacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği tabiidir. Daire bu gerekçeyle kararı bozmuş; davalının karar düzeltme istemini ise reddetmiştir.

 Vergi Mahkemesinin Israr Kararı :

Ortaklarından ayrı bir kişiliğe sahip olan sermaye şirketlerinin asıl amacı kazanç elde etmek ve bu kazancı ortaklarına dağıtmak olduğuna göre, bir kurumun kayıt ve beyan dışı bir kazancının bulunduğu ve kayıt ve beyan dışı bu kazancın yasal defter ve bilanço kayıtları ile kurum bünyesinde bulunduğunun ispat edilemediği durumlarda, söz konusu kazancın yasal prosedür uygulanmadan ortaklara dağıtıldığının kabulü gerekmektedir. Kayıt ve beyan dışı bırakılan kazancın yasal defter ve bilanço kayıtları ile kurum bünyesinde bulunduğunun ispat edilememesi nedeniyle davacı adına tarh edilen bir kat vergi ziyaı cezalı gelir (stopaj)vergisinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Danıştay Dokuzuncu Dairesinin : 08.03.2023 tarih ve E: 2021/1496, K: 2023/189 sayılı kararı: 

Dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçesi yukarıda açıklanan ısrar kararı, aynı hukuksal nedenler ve gerekçe ile Kurulumuzca da uygun bulunmuş olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, kararın bozulmasını gerektirecek durumda görülmemiştir.

Share: