57 Seri No.lu KDV Tebliği ile ithalat yapan şirketler için çok önemli bir denetim ve raporlama dönemi başladı. 24 Kasım 2023’ten beri ithalatta ödenen bazı KDV’lerin (gözetim belgesi, dampinge karşı vergi vb. kaynaklı ek KDV’ler) defterlerde indirim konusu yapılması yasaktı.
Yeni tebliğle birlikte devlet, ithalatçılara “Bu yasak KDV’leri gerçekten indirim listene eklemedin değil mi? Bana bunu kanıtla” diyerek Bildirim veya YMM Raporu zorunluluğu getirdi.
- Ben Hangi Gruptayım? (2.600.000 TL Sınırı)
Yılın altışar aylık dönemlerindeki (Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık) ithalat tutarınıza göre yapmanız gerekenler ikiye ayrılıyor:
Sınırın Altındaysanız (6 Aylık İthalat Bedeli 2.600.000 TL ve Altı): Yasaklı KDV’leri indirim konusu yapıp yapmadığınızı gösteren detaylı bir Bildirim Formu/Dilekçesi hazırlayıp vergi dairesine sunmalısınız.
Sınırın Üstündeyseniz (6 Aylık İthalat Bedeli 2.600.000 TL Üzeri): Vergi dairesine sadece beyan yetmez; durumu bir Yeminli Mali Müşavir (YMM) tarafından yazılacak Özel Amaçlı YMM Raporu ile resmi olarak kanıtlamak (tevsik etmek) zorundasınız.
Eğer şirketinizin zaten halihazırda o yıl için yapılmış bir YMM Tam Tasdik Sözleşmesi varsa, ayrıca Özel Amaçlı Rapor yazdırmanıza gerek yok. YMM’niz bu durumu yıllık tam tasdik raporunda açıklayarak çözebilir.
- İlk Son Gün Ne Zaman?
Bu kural altı aylık dönemleri izleyen ayın sonuna kadar yerine getirilmelidir. 2026 yılı için takvim şöyle işleyecek:
- 2026 / 1. Dönem (Ocak – Haziran): Son gün 31 Temmuz 2026
- 2026 / 2. Dönem (Temmuz – Aralık): Son gün 31 Ocak 2027
- İndirilemeyen KDV’ler Muhasebede Ne Olacak?
Gümrükte gözetim belgesi veya damping vergisi gibi nedenlerle fazladan ödediğiniz ve indirimini unuttuğunuz/yapamadığınız bu KDV tutarları çöpe gitmez.
- Bu tutarlar Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) değildir.
- Satmak veya üretmek için aldığınız ticari malların (emtianın) maliyetine eklenmesi zorunludur. (Doğrudan genel gider yazılamaz).
İthalatçılar İçin Özet Yol Haritası
Eğer ithalat yapan bir firmaysanız, hemen muhasebe kayıtlarınızı ve gümrük beyannamelerinizi önünüze koyup 6 aylık ithalat hacminizi kontrol edin. Sınırı aşıyorsanız ve Tam Tasdik sözleşmeniz yoksa, Temmuz 2026 sonuna kadar yetiştirmek üzere bir Yeminli Mali Müşavir (YMM) ile Özel Amaçlı Rapor sözleşmesi yapmanız süreç yönetimini kolaylaştıracaktır.
