Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmede mevcut olduğu hâlde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını bildirim tarihindeki normal alım satım bedeli ile 30.06.2023 tarihine kadar beyanname ve ekindeki envanter listesi ile vergi dairelerine bildirerek kayıtlarına yansıtabilecekler.
Envanter listesinde bildirilen kıymetler tabi olduğu katma değer vergisi oranların yarısı esas alınarak KDV hesaplanacak ve beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek, beyanname verme süresi içinde ödenecektir.
Beyan edilen emtia üzerinden ödenen katma değer vergisi genel esaslara göre indirim konusu yapılabilecek, ancak iadeye konu edilmeyecektir. Makine, teçhizat ve demirbaşlar için ödenen katma değer vergisinin ise indirimi mümkün değildir.
Özel tüketim vergisinin konusuna giren malları bildiren ve alış belgelerini ibraz edemeyen mükellefler bu malların beyan tarihindeki miktarı ve emsal bedeli üzerinden geçerli olan özel tüketim vergisini ayrı bir beyanname ile beyan edecek ve aynı süre içinde ödeyecektirler.
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler aktiflerine kaydettikleri emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere pasifte özel karşılık hesabı açılacaktır. Emtia için ayrılan karşılığın ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecektir. Makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrılan karşılıklar ise birikmiş amortisman olarak kabul edilecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ise söz konusu emtiayı defterlerinin gider kısmına satın alınan mal olarak kaydedeceklerdir.
Bildirime dahil edilen makine, teçhizat ve demirbaşlar için amortisman ayrılamayacaktır.
Bu kanun kapsamında yapılan bildirimlere ilişkin olarak geçmişe yönelik vergi cezası uygulanmayacaktır.
Bildirilen kıymetlerin satılması hâlinde satış bedeli, bunların deftere kaydedilen değerinden düşük olamayacak.
Beyan edilen emtia, gelir/kurumlar vergisi açısından maliyet unsurudur. Emtia için ayrılan karşılığın ortaklara dağıtılması ya da işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde, sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecektir. Yani söz konusu tutarı elde eden gerçek kişi ortak ise gelir sayılmayan bu tutarı gelir vergisi beyannamesiyle bildirmek zorunda değildir. Ortak olan şirket ise yine bu tutarın dağıtılması halinde vergi kesintisi yapılmayacak, ortak olan şirket tarafından kurum kazancına dahil edilmeyecektir. Ortak olan şirket tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılırsa, yine vergi kesintisi yapılmayacaktır.