Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır? Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi, Türkiye’de sermayenin yerli veya yabancı olmasına bakılmaksızın, kişi ve kurumların yararlanabilmesi için devletin sağladığı çokça desteğin sistemli şekilde uygulanabilmesi için düzenlenmiş belgedir. Yatırımcı veya girişimcilerin yatırım yaptıkları dönemde ya da işletme halini aldıkları dönemde ihtiyaç duyabilecekleri destek ögelerinden oluşur.

Yatırım Teşvik Belgesi’ni alabilmek için doğru şekilde ve doğru yerlere başvuru yapmak gerekir. Teknolojinin gelişmesi ve günümüz pandemi sürecinden dolayı işlemler online bir şekilde yapılmaktadır.

Belgeyi alabilmek için öncelikle E-TUYS için bakanlıkça yetkilendirme işlemleri onaylanmalı. Yetkilendirilme işleminden sonra kişinin vereceği e-posta adresine teyit mesajı ulaşır.  Yetkilendirilen kişi sisteme yatırımcı olarak kayıt olur ve kaydının onaylanmasını bekler. Onaylanan hesapla E-TUYS sisteminden elektronik imza yardımı ile başvuru yapabilir. Başvurusu onaylanan birey Yatırım Teşvik Belgesi faydaları ile işletme kurabilir ya da sahip olduğu işletmeyi kurtarabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları Nelerdir?

Teşvik Belgesine sahip kişi çeşitli avantajlara da sahip olur. Bu avantajlar yatırımın yapılacağı sektöre, yere ve başka birçok detaya göre değişiklik gösterebilir. İstenilen tüm konularda yardım sağlanamasa da bazı alanlarda faklı faydalar sağlanır;

  • Teknopark benzeri yerlere yapılan yatırımlarda,
  • KOBİ yatırımı yapılmasına ve KOBİ2lerin gelişmesinde,
  • Bulunduğu bölgenin gelişimine büyük katkıda bulunacak ve ekonomisinde yüksek miktarda artışa sebep olacak yatırımlarda,
  • Teknoloji ile ilgili alanda gerekli kurumlardan onay alan yatırımlarda,
  • Tamamı ile çevre koruma ve doğa ile ilgili yatırımlarda,
  • Ham madde üretim, işleme ve satma gibi yatırımlarda.

Yatırım Teşvik Belgesi avantajları oldukça çoktur. Ancak bu belgenin verilmediği durumlar bulunmaktadır. Müracaatı kaçıran yatırımlara, gelişimini tamamlamayan ya da aldığı teçhizatları kullanmamış yatırımlara, gazete basımı dışında baskı yapacak yatırımlara destek sağlanmamaktadır. Bu gibi durumlarla yapılan başvurular ret cevabı alır.

Yatırım Teşvik Belgesi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.