Tebliğ ile bazı istisna, indirim ve uygulamalardan yararlanmak için YMM tasdik raporu şartı getirilmişti. Ancak bu zorunluluk her mükellef ve her indirim için geçerli değildir.

Duyuru ile özellikle şu iki konu açıklığa kavuşturuluyor:

1) Kimler için tasdik zorunluluğu var?

Sadece Ticari kazanç, Zirai kazanç, Serbest meslek kazancı elde eden ve beyannamesini BDP üzerinden düzenleyen mükellefler

Tasdik zorunluluğu olmayanlar; Ücret geliri olanlar, Kira geliri olanlar, Menkul sermaye iradı, elde edenler, Değer artışı kazancı elde edenler (Defter tutmayan basit gelir sahipleri)

2) Hangi indirimler tasdike tabi?

Tüm indirimler kapsamda değil, sadece Tebliğdeki özel listede yer alanlar için geçerli

Özellikle önemli bir netleştirme: Eğitim ve sağlık harcamaları (GVK 89/2), Şahıs sigorta primleri (GVK 89/1) Tasdik kapsamı dışında olduğu vurgulanmıştır.

 

Özetle

  • YMM tasdik zorunluluğu herkese uygulanmaz
  • Sadece ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olanlar için geçerlidir
  • Ayrıca tüm indirimler değil, Tebliğde sayılan belirli kalemler kapsamdadır
  • Eğitim, sağlık harcamaları ve şahıs sigorta primleri için tasdik zorunluluğu yoktur

DİKKAT! “Sitemizde yayımladığımız bültenler, açıklamalar ve hatırlatmalar, uygulamada yorum farklılıkları içermekte ve bilgilendirme amaçlı olup, bilgilerin kullanımı nedeniyle ortaya çıkan durumlardan, her türlü zarardan ve cezai tazminattan dolayı şirketimiz, ortaklarımız ve çalışanlarımız sorumlu tutulamaz.”