01.12.2017 tarih ve 39044742-KDV.11-514342 sayı ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ na
Konu: DİİB sahibi mükelleflerin ihraç kaydıyla tesliminde iade edilecek KDV
Soru: Şirket dahilde işleme izin belgesi (DİİB) kapsamında yurt dışından oyuncak ithal edip ve ithal edilen bu oyuncakları kullanarak yeni ürünler üretmektedir. Bu ürünler ile KDV Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kayıtlı teslim gerçekleştirmiştir.
DİİB kapsamında 50.000 USD karşılığında ithal edilen üretim girdisine 40.000 USD de yurtiçi KDV’li harcama yapılarak 90.000 USD’ye imal edilen emtianın 100.000 USD’ye ihraç kayıtlı teslim edilmiştir. Ancak gümrük idaresince malın rayiç veya istatistiki kıymetinin 110.000 USD olduğu belirtildiğinden gümrük beyannamesinde KDV matrahı 110.000 USD olarak dikkate alınmış, bu durumda KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-9.1) bölümünde belirtilen KDV ödemeksizin temin edilen mallar nedeniyle ödenmeyen KDV’nin hesabında yasal defter ve kayıtlara giren gerçek maliyetin mi (50.000 USD) yoksa ithalat beyannamesinde yer alan tutarın mı (110.000 USD) dikkate alınması gerektiği hususunda tereddüt hasıl olmuştur. Gümrük idaresi tarafından belirlenen tutarın (110.000 USD) dikkate alınması durumunda, 100.000 USD + KDV’ye satılan ihraç kayıtlı teslim nedeniyle KDV iadesi alınamayacağı gibi KDV’li alım olan 40.000 USD’nin de iadesinin alınamayarak ilgili dönem KDV beyannamesinde sonraki döneme devreden KDV tutarının arttırılmış olacaktır;
-DİİB kapsamında yurt dışından temin edilen emtianın KDV’sinin hesaplanarak iade tutarından tenzil edilip edilemeyeceği,
-DİİB kapsamında ithalatı yapılan emtianın ihraç kaydıyla teslime konu malın bünyesine giren tutarının hesaplanmasında gerçek maliyetin mi, yoksa gümrük beyannamesi üzerinde gümrük idaresince malın istatistiki veya rayiç bedeli üzerinden hesaplanan KDV matrahının mı dikkate alınacağı, sorulmuştur.
Cevap: DİİB kapsamında KDV ödemeksizin satın alınan oyuncakları kullanarak ürettiği malı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden şirketin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında alınan girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamayacaktır. Dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde ise bu sınır uygulanmayacaktır.
DİİB kapsamında ithalatı yapılan emtia ile ilgili olarak ödenmeyen KDV tutarının belirlenmesinde, söz konusu malın gümrük istatistiki kıymeti yerine yasal defter ve kayıtlara giren gerçek maliyetinin dikkate alınması mümkün olup, bu durumun iade talebine esas teşkil eden YMM raporunda açıklanması gerekmektedir.