Bülten: 2024-5 Kart, Şifre ve Kodlarda KDV Uygulaması ile Uluslararası Taşımacılık İşlerinde İstisnaya İlişkin KDV Tebliği Yayımlandı

Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler şu başlıklar altında özetlenebilir:

Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması:

Kart, şifre ve kodların belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmesi durumunda, yurt içinden veya yurt dışından temin edilmesi KDV’ye tabidir.

Örneklerle açıklanarak, KDV beyanı ve ödemesiyle ilgili prosedürler belirtilmiştir.

Belirli bir ürün veya hizmet temsil etmeyen kart, şifre ve kodların satışı ise KDV’ye tabi değildir.

Uluslararası Taşımacılık Faaliyeti ve Yetki Belgeleri:

Uluslararası taşımacılık faaliyeti yürüten mükelleflerin, geçerli bir yetki belgesine sahip olmaları zorunlu kılınmıştır.

Taşımacılık faaliyetinde kullanılan taşıtların tek bir yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlı olması gerektiğinden bu faaliyetin yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlı özmal veya kiralık araçlarla yapılmasının mümkün olduğu açıklanmıştır.

Belirli Tutarlardaki Değişiklikler:

-Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda istisna uygulanacak asgari tutar 2.000 TL’den 10.000 TL’ye çıkarılmıştır,

Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) istisna uygulanacak asgari tutar 100 TL’den 1.000 TL’ye çıkarılmıştır,

Hizmet Bedeli veya Komisyon İle Alınan Bedellerde KDV Uygulaması:

Sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışında alınan aracılık hizmetleri için KDV uygulanır.

Bu hizmetlere ilişkin olarak hizmet bedeli veya komisyon adları altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmetini veren tarafından beyan edilmelidir.

Bu değişikliklerle birlikte, dijital ürünlerin satışı ve uluslararası taşımacılık faaliyetleri üzerindeki KDV uygulamalarında detaylı düzenlemeler yapılmıştır.

Bu Tebliği 1 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Share: