Şirket Kuruluşu Nasıl Yapılır ?

Şirket kurmak, günümüz şartlarında oldukça kolaylaşmıştır. Kendi şirketini kurmaya karar veren birey, öncelikle sektör ve piyasa ile ilgili araştırma yapmalıdır. Böylece daha önce şirket kurmuş başarılı ve başarısız kişilerden kendine ders çıkarabilir.

Piyasa araştırması yapıldıktan sonra işinizin alanına en çok uyan şirket türünü belirlemelisiniz. 3 tip şirket türü vardır:

  • Anonim şirketler; sabit vergi oranına sahiptir. Bu nedenle sermayesi çok olan bireylerin tercih etmesi gerekir. Minimum sermaye 50 bin TL’dir.
  • Limited şirketler; minimum sermaye 10 bin TL’dir. En fazla 50 ortak tarafından kurulabilirler.
  • Şahıs şirketleri; sermaye şartı yok ve şirketi kurması ve kapatması kolaydır.

Şirket kurmak, uğraştırıcı ver zor bir süreç olarak biliniyor. Bazı şirket türleri için birtakım gereklilikler bulunsa da genel olarak o kadar zor bir işlem değildir. Bu işe kalkışmadan önce sektörde başarılı ve başarısız olmuş kişileri çok iyi araştırmalı ve kendinize ders çıkartmalısınız.

Şirket kurmaya karar verdiğinizde öncelikle sermayenizi ve buna en uygun şirket türünü belirlemelisiniz. Sermayeniz kısıtlı ve 50’den az ortağınız varsa Limited Şirketi kurabilirsiniz. En az 10 bin sermaye gereklidir. Minimum 1 ortakla şirket kurabilirsiniz.

Anonim şirketler için sermaye 50 binden fazla olmalıdır. Bilinmelidir ki bu şirketi kurarken bankaya sermayenin ¼’ü yatırılır. Ayrıca en az 5 kişi tarafından kurulabilir.

Şahıs şirketleri ise sermaye limiti istemez.  Şirketi kurmak ve kapatmak kolaydır. Tek kişi tarafından kurulabilir.

Şirket Kurma Aşamaları Nelerdir?

Şirket türünü ve ismini seçtikten sonra şirket kuruluşu için geriye resmi işler kalıyor. Seçilen şirket tipine göre gerekli olan evraklar değişse de tamamlanması gereken adımlar değişiklik göstermez.

Şirket kurma kararı alındıktan sonra işinde iyi olan bir mali müşavir ile çalışılmalıdır. Mali müşavir, gerekli olan belgeler ve adımlar için yönlendirecektir. Şirket kuruluşu kararı aldıktan ve şirket tipini belirledikten sonra güvendiğiniz bir mali müşavir ile çalışmaya başlamalısınız. Anlaştığınız mali müşavir ile birlikte şirketin esas sözleşmesini hazırlayınız. Sözleşme; adres, şirket müdürü, ortakların hisse tutarları, şirket unvanı, sermaye tutarı gibi bilgileri içermelidir.

Kurulumun ilk adımı tescil işlemlerinin yapılmasıdır. Bunun için Ticaret Odası’na kayıt yaptırmalı ve Vergi Dairesi’ne giderek vergi yükümlülüğü açtırılmalıdır. Şirket için bir adres belirlenmeli ve bu mali müşavire bildirilmelidir. Bunun ardından müşavir şirket ana sözleşmesini hazırlayacaktır.

Sözleşme hazırlandıktan sonra isminiz ile açılacak MERSİS sistemine girilir ve kayıt numarası alınır. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gittikten sonra kayıt numarası memura verilir ve esas sözleşme onaylanır.

Onaylanan şirket esas sözleşmesi ile vergi dairesinden potansiyel vergi numarası temin edilir. Bu numara ile gerekli ise bankaya para yatırma işlemi gerçekleştirilir. Şirket kurma aşaması tamamlandıktan sonra verilen numara şirketin vergi numarası olacaktır.

Ticaret Odası’ndan şirket müdürünün imza sirküleri alması gerekir. Şirket tescili yapıldığı gün tüm işlemler noterde onaylanmalıdır. Bütün gerekli adımlar tamamlandıktan sonra şirkete Vergi Dairesi’nden teftiş için geleceklerdir. Onların tutanak tutma işlemi de gerçekleştikten sonra resmi olarak şirketiniz açılabilir.

Şirket kurma aşamaları noterden imza sirküleri almak ve mali müşavire noterin onayı ile vekaletname vermekle devam eder. Vergi dairesinden şirket adına verilen hesap numarasına eğer anonim şirket kurulacaksa sermayenin ¼’ünün yatırılması gerekir.  Para yatırıldıktan sonra numara bloke edilir ancak şirket kurulumu tamamlandığında bloke açılır. Diğer tip şirketlerde para yatırma durumu yoktur.

Son adım olarak ise vergi dairesinden görevli kişiler şirketin bulunduğu adrese kontrole gelecektir. Şirket sahiplerinin kontrol zamanında şirkette bulunması gereklidir. Tutanağın tamamlanmasından sonra kurulum işlemleri sona ermektedir.