İndirimli kurumlar vergisi, kurumların sunulan çeşitli koşulları sağlaması durumunda daha düşük vergi ödemesi yapmaları durumudur. Sadece yatırım teşvik belgesine sahip yatırımlar bu işlemden faydalanabilir.
Şahıs şirketleri dışındaki anonim ya da limited gibi şirketler kurumlar vergisi ödemek zorundadır. Kurumlar vergisi, bahsi geçen kurumların bir yıl içerisinde elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplaması yapılan vergidir.
Kurumun ya da kişinin yatırım teşvik belgesine sahip olabilmesi için E-TUYS üzerinden başvuru yapması gerekmektedir. Yatırım başvurusu onaylanan kurum İndirimli kurumlar vergisi faydalarından yararlanabilir.
İndirimli kurumlar vergisi, sadece yatırım teşvik belgesi onayı almış olan kurumların kullanabildiği bir vergidir. Gerekli koşulları sağlayan kurumların devlete ödemesi gerekenden daha az tutarda vergi ödemesini sağlayan bir durumdur.
Kurumlar vergisi, anonim, limited gibi şirketlerin ödemesi gereken vergi türüdür. Şahıs şirketleri bu vergiyi ödemez. Zorunlu olan kurumların bir tam yıl içerisinde kazandıkları kazanç ile hesaplanan vergi, kurumlar vergisidir.
Yatırım teşvik belgesi ise gerekli koşulları sağlayan kurum veya kişilerin elektronik ortam olan E-TUYS üzerinden başvurarak elde edebilecekleri belgedir. İndirimli kurumlar vergisi başvurusu onaylanmış kurumlar tarafınca kullanılabilir.
Sistemin ilk uygulanmaya başlandığı yıllarda, kazanç elde edemeyen kurumlar indirimli vergiden faydalanamıyordu. Yeni getirilen düzenlemeler sayesinde kurum yatırıma başladıysa, yatırım yapılırken teşvik tutarından fazla para kullanılmadıysa ve teşvik belgesi tarihi le indirimli vergi tarihi uyuşuyorsa bu uygulamadan yararlanabilir.
Hem içerisinde bulunduğu devlete hem de kendine fayda sağlayabilmesi için yatırım teşvik belgesine sahip olan kurumlar, daha fazla kazanç elde edebilsin diye indirimli vergiden de yararlanır.
İndirimli Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Yatırıma yapılan teşvik ile faaliyete başlayan kurumun yatırıma katkı tutarına ulaşılana kadar indirimli vergi ödemesi durumu devam eder. Toplam yatırım ile yatırıma katkı oranının çarpılması ile yatırıma katkı tutarı elde edilir.
Bir örnek ile açıklayacak olursak, kuruma 30.000.000 TL (30 bin) toplam yatırım olduğunu düşünelim. Yatırım teşvik belgesi ile sağlanan katkı oranı %30 ise kurumun yararlanacağı indirimli kurumlar vergisi 30.000.000 * 0,30 = 9.000.000 TL (9 bin) olarak hesaplanır. Yani devlet bu kurumdan 9.000.000 TL değerindeki vergiyi almaktan feragat etmiştir. Bu tutar kurumun ödeyeceği vergiden düşülür.
İndirimli kurumlar vergisinin uygulanmaya başladığı yıllarda kurumlar kazanç elde edemiyorsa uygulamadan yararlanamıyordu. Ancak yapılan yeni düzeltmeler ile kuruma teşvik tutarından fazla para yatırılmaması, yatırıma başlanmış olması, yatırım tarihi ile uygulamanın yapıldığı tarihlerin uyuşması gibi durumlar sağlandığında yatırım teşvik belgesine sahip kurumlara indirimli kurumlar vergisi de uygulanabilir.
Yatırım teşvik belgesine sahip olan, aynı zamanda indirimli kurumlar vergisinden de yararlanan kurum, vergiye vermediği parayı kendi gelişimi için kullanabilir. Bu belge kurumun veya kişinin kendine ve devletine fayda sağlayabilmesi amacıyla verilir ve kurumlar bu doğrultuda onaylanır.
Yatırıma teşvik belgesi kapsamında olan yatırımdan gelen kazanç, belgede bulunan yatırım katkısı ve vergi indirimi oranları ile işletmenin tamamen ya da kısmen faaliyete geçmesi dönemindeki hesap zamanından başlayarak, yatırıma katkı tutarına ulaşılana kadar indirimli kurumlar vergisi aracılığıyla faydalanabilir. Yatırıma katkı tutarı hesaplaması, toplam yatırım bütçesi ile yatırıma katkı oranının çarpılması sonucu elde edilir.
Örneklendirerek açıklayacak olursak; toplam teşvik bütçesi 40.000.000 TL (40 bin) olsun. Yatırıma katkı oranını da %25 alalım. Bu miktarlar ile yatırıma katkı tutarı hesaplaması şu şekilde olacaktır:
40.000.000 * 0,25 = 10.000.000 TL (10 bin)
Bu durumda devlet bu işletmeden verilen süre boyunca toplam 10 bin Türk Lirası vergi almaktan feragat edecektir.