Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale açılmıştır. Pazarlık usulüyle gerçekleştirilip ilanı yapılmayan ve idari şartnameye göre yabancı istekliye de açık olan ihale için başvurucu şirket ihaleye teklif sunmuş ve ihale üzerinde kalmıştır.
Başvurucu, Ekonomi Bakanlığına müracaat ederek her ne kadar pazarlık usulü ile gerçekleştirilse de ihalenin mevzuat kapsamında uluslararası ihale olduğu ve yerli/yabancı katılımcılara açık olduğu için “Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi” verilmesini talep etmiştir. Ekonomi Bakanlığı pazarlık usulü gerçekleşen ihaleye yabancı kişilerin davet edilmediği, bu nedenle ihalenin uluslararası ihale olmadığı gerekçesiyle talebi reddetmiştir. Başvurucu tarafından red işlemine karşı Ankara 11. İdare Mahkemesinde dava açmıştır tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek dava reddedilmiştir.
İhale kararı uyarınca verilen beyannameye istinaden damga vergileri tahakkuk ettirilmiştir. Başvurucu İhtirazı kayıtla ödediği damga vergisinin yasal faiziyle birlikte taraflarına iadesi talebiyle Samsun Vergi Mahkemesinde dava açmıştır. Samsun Vergi Mahkemesi “Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alması ve söz konusu işe ilişkin olarak hazırlanan ihale şartnamesinde, ihalenin yeterlilik kriterlerini taşıyan tüm yerli ve yabancı isteklilere açık olduğu belirtilerek; anılan işin döviz kazandırıcı faaliyet kapsamına girdiği, damga vergisinden istisna olduğu için, damga vergisi tahakkuk ettirilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır ve davacı tarafından ödenen damga vergisinin davacıya iadesi gerekmektedir” diyerek davayı kabul etmiştir.
Bu karara karşı Vergi Dairesi Müdürlüğü istinaf kanun yoluna başvurmuştur. Samsun Bölge İdare Mahkemesi istinaf taleplerini kabul etmiş ve davanın reddine karar vermiştir. Danıştay Dokuzuncu Dairesi temyiz istemlerini kesin olarak reddetmiş ve kararlan onamıştır.
Başvurucu bu karar üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanmıştır. “Teklif sunma aşamasında ihaleye uluslararası ihale niteliği kazandıracak olan yabancı firmalarca da teklif verilmesi şartının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinemeyecektir. Damga vergisi ve harç ödemelerinin maliyet hesabına dâhil edilip edilmemesi hususunda katılımcılar açısından öngörülemez ve belirsiz bir durum ortaya çıkmaktadır. İhale uhdesinde kalan katılımcının söz konusu ihaleden kaynaklanan damga vergisi ve harçlara ilişkin istisnadan yararlanma imkânının bulunup bulunmadığı konusunda bir belirsizliğe yol açmaktadır.” Anayasa Mahkemesi ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yargılamanın yeniden yapılmasına karar vermiştir.